wtorek, 29 września 2015

Przepis na Gyrosa


Czas przygotowania: 30 minut (+ 2 godziny marynowanie mięsa)
Stopień trudności: łatwy
Składniki do przygotowania sosu: - 6 łyżek majonezu + 2 łyżki jogurtu greckiego - 6 łyżek keczupu pikantnego Wszystkie składniki sosu połączyć razem i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Składniki do przygotowania sałatki: - 3 piersi z kurczaka - 3 łyżki oliwy z oliwek - 6 ogórków świeżych - 3 duże pomidory lub 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (250 gram) - 1 średniej wielkości kapusta pekińska - 1 puszka kukurydzy - sól, pieprz - 1 opakowanie przyprawa gyros Opcjonalnie: warzywa do dekoracji

Sposób przyrządzenia: Piersi z kurczaka należy dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą gyros, oraz dodać odrobinę oliwy z oliwek. Tak przygotowane mięso należy pozostawić na około 2 godziny w lodówce. Pomidory i ogórki umyć, pokroić w kostkę usuwając wcześniej gniazda nasienne. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę pekińską umyć i drobno pokroić. Mięso usmażyć na średnim ogniu. Tak przygotowane składniki układać warstwowo zaczynając od piersi z kurczaka, która powinna znaleźć się na samym dole naczynia. Następnie położyć ogórki, pomidory i kukurydzę. Wierzch polać wcześniej przygotowanym sosem. Przed samym podaniem położyć poszatkowana kapustę pekińską. Wierzch sałatki możemy udekorować w dowolny sposób np. kładąc krążki czerwonej cebuli, marchewkowe kwiatki lub fantazyjnie ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Sałatkę należy serwować w przeźroczystym naczyniu, dzięki temu będziemy mogli podziwiać wizualną kompozycję kolorystyczną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz