wtorek, 15 września 2015

Gyros – do smaku!

Sałatka gyros jest smaczną i ciekawą kompozycją różnorodnych składników. Podstawą sałatki jest mięso drobiowe, doprawione do smaku przyprawą gyros. Oprócz mięsa, sałatka jest przygotowana ze świeżych lub marynowanych warzyw. Alternatywnym składnikiem jest makaron, który rzadziej występuje w przepisach ale równie dobrze smakuje. Smak potrawy jest wzbogacony samodzielnie przygotowanym sosem czosnkowym lub alternatywnie, sosem przygotowanym na bazie majonezu i ketchupu. Są dwie wersje serwowania dania. Pierwsza wersja zakłada wymieszanie wszystkich składników razem. W drugiej wersji składniki układamy warstwowo tworząc kolorową i ciekawą kompozycję. Sałatkę można przygotować wcześniej. W przypadku, gdy końcowym składnikiem jest kapusta pekińska lub sałata lodowa, ostatnią warstwę kładziemy krótko przed podaniem. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie bagietki czosnkowej, greckiej pity lub innego chrupiącego pieczywa.


Nazwa sałatki pochodzi od tradycyjnej przyprawy, bardzo popularnej w kuchni greckiej, arabskiej oraz tureckiej. Jest używana do przyprawiania mięsa serwowanego w tradycyjnym daniu kuchni greckiej – Gyrosie. Przyprawa gyros jest mieszanką soli, czosnku, kolendry, gorczycy, papryki słodkiej, chili, cukru, kozieradki, rozmarynu, tymianku, oregano, cebuli oraz pieprz czarnego. Stanowi podstawę nadającą smak potrawie. Z mięsem serwowany jest tradycyjny grecki placek pita oraz sałatka wiejska, znana w świecie jako sałatka grecka. Polska sałatka gyros jest alternatywną wersją oryginalnej greckiej potrawy, którą w szybki i łatwy sposób można samodzielnie przyrządzić w domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz