Śniadanie? Obiad? Kolacja? Deser? Nie ważne, jaki posiłek chcesz przygotować, wciąż pojawia się ten sam dylemat: co podać tym razem? Garść kulinarnych pomysłów znajdziesz na moim blogu.
wtorek, 6 października 2015
Sałatka z tuńczykiem – najlepszy przepis
Znakomitym pomysłem na przystawkę może być sałatka z dodatkiem tuńczyka. Warto sięgać po ten dodatek, gdyż doda on charakteru każdej kompozycji warzywnej – nie będzie ona mdła i nijaka, gdyż tuńczyk ma charakterystyczny posmak. Poza tym wzbogaca sałatki w walory odżywcze. Sałatka z tuńczykiem z dodatkiem zielonej sałaty będzie więc nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Doskonała jako lekkie, atrakcyjnie wyglądające i rewelacyjnie smakujące danie na kolację. Idealna również na wszelkie imprezy - może być robiona nawet, gdy gości san już niemal u drzwi, gdyż jej przygotowanie nie jest czasochłonne.
Składniki na sałatkę: mieszanka sałat (np. lodowa, rukola, roszponka itd.), puszka tuńczyka – w sosie własnym, puszka kukurydzy, oliwki zielone, pomidor, dwie małe cebulki, najlepiej ze szczypiorem, ewentualnie puszka zielonego groszku.
Składniki na sos: dwie łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju, sok z połowy cytryny, łyżka musztardy, sól, pieprz.
Sałaty dokładnie myjemy i osuszamy. Rwiemy je na dość drobne części i układamy na dnie szklanej misy. Przygotowujemy pozostałe składniki – kukurydzę, groszek i tuńczyka osączamy, najlepiej pozostawiając je na co najmniej pół godziny na sitku. Kroimy drobno cebulki ze szczypiorkiem. Pomidora dzielimy na cząstki. Oliwki na połówki lub na mniejsze części, w zależności, jak lubimy. Wszystkie składniki sałatki wsypujemy do miski i delikatnie mieszkamy z sałatą. Sałatka z tuńczykiem musi być dość pikantna. Dlatego przygotowujemy sos winegret z dużą ilością pieprzu. Wszystkie składniki sosu intensywnie mieszamy łyżką lub blenderem. Polewamy sałatkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz