środa, 23 września 2015

Sałatka z tuńczykiem – smaczna i prosta


Sałatki są coraz chętniej spożywane jako główny posiłek w ciągu dnia – to może być wspaniały sposób na szybki obiad, łatwy w przygotowaniu, a pożywny, kolorowy, smaczny i dostarczający potrzebnych składników odżywczych. Sałatka z tuńczykiem w tym wydaniu znakomicie sprawdzi się właśnie jako danie na obiad. Co więcej, jest podawana na ciepło, więc tym bardziej może go zastąpić. Warto wprowadzić ją do swego menu – jest niedroga, szybka w zrobieniu, sycąca.

Składniki: 
opakowanie makaronu świderki, puszka lub dwie tuńczyka w oleju, puszka kukurydzy, puszka zielonego groszku lub czerwonej fasolki, dwie małe cebule, ser żółty, majonez, imbir, gałka muszkatołowa.

Sposób przyrządzenia:
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki – warzywa z puszek wykładamy na sitko, by dokładnie osączyć je z płynu. Ścieramy na tarce na drobnych oczkach ser żółty. Drobno szatkujemy cebulki. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju i delikatnie rozgniatamy. Odcedzamy makaron. Najlepiej, by był ugotowany na półtwardo. Nie zalewamy go zimną wodą, bo ta sałatka z tuńczykiem ma być podana na ciepło. Wsypujemy makaron do miski, mieszamy z pozostałymi składnikami. Przygotowujemy sos – mieszamy majonez z przyprawami – dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu, łyżeczką imbiru i świeżo startą gałką muszkatołową. Polewamy sałatkę sosem i energicznie mieszamy, by ser obtoczył gorący makaron. Podajemy na ciepło, np. jako pożywne danie obiadowe lub ciepłą kolację, idealną po ciężkim dniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz