wtorek, 13 października 2015

Sałatka z tuńczykiem – interesujący przepis

Istnieje wiele przepisów na sałatkę z tuńczykiem. To smakowita przekąska i w każdym wydaniu sprawdza się rewelacyjne jako pożądany przez gości element imprezowego menu. Może być też pomysłem pożywną kolację. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników i gości – warto poeksperymentować z dodatkami. Sałatka z tuńczykiem nie musi być nudna – oto wersja, która zrobi ogromne wrażenie, nawet na tych, którzy lubią bardzo wyszukane potrawy. Jest przy tym prosta w przygotowaniu i niedroga, a przede wszystkim bogata jest w cenne odżywczo składniki..

Składniki: zielona fasolka szparagowa, kilka średniej wielkości ziemniaków, cebula, szczypiorek, sałata, np. rukola, awokado, sok z cytryny, puszka tuńczyka w sosie własnym, dwie łyżki oleju, sól, pieprz, świeża bazylia lub inne ulubione zioła.

Sposób przygotowania: Na początek należy ugotować ziemniaki – w mundurkach. Ostudzić je, pokroić w dość duża kostkę. Fasolkę szparagową gotujemy w niewielkiej ilości wody, kilka minut – od 3 do 5, w zależności od potrzeby, by pozostała jędrna. Następnie kroimy ją w spore kawałki. Obieramy awokado i kroimy w grubą kostkę, od razu skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Na dnie salaterki układamy porwane ma kawałki liście sałaty. Dorzucamy pozostałe przygotowane składniki. Tuńczyka osączamy z zalewy i dodajemy do miski. Kroimy cebulę i szczypiorek, dosypujemy do sałatki. Sałatka z tuńczykiem powinna być wyrazista w smaku. Dlatego przygotowujemy sos ziołowy – blendujemy bazylię, sól, pieprz z olejem, aż powstanie gładka masa. Mieszamy z sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz