Istnieje wiele przepisów na sałatkę z tuńczykiem. To smakowita przekąska i w każdym wydaniu sprawdza się rewelacyjne jako pożądany przez gości element imprezowego menu. Może być też pomysłem pożywną kolację. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników i gości – warto poeksperymentować z dodatkami. Sałatka z tuńczykiem nie musi być nudna – oto wersja, która zrobi ogromne wrażenie, nawet na tych, którzy lubią bardzo wyszukane potrawy. Jest przy tym prosta w przygotowaniu i niedroga, a przede wszystkim bogata jest w cenne odżywczo składniki..
Składniki:
zielona fasolka szparagowa,
kilka średniej wielkości ziemniaków,
cebula,
szczypiorek,
sałata, np. rukola,
awokado,
sok z cytryny,
puszka tuńczyka w sosie własnym,
dwie łyżki oleju, sól, pieprz, świeża bazylia lub inne ulubione zioła.
Sposób przygotowania: Na początek należy ugotować ziemniaki – w mundurkach. Ostudzić je, pokroić w dość duża kostkę. Fasolkę szparagową gotujemy w niewielkiej ilości wody, kilka minut – od 3 do 5, w zależności od potrzeby, by pozostała jędrna. Następnie kroimy ją w spore kawałki. Obieramy awokado i kroimy w grubą kostkę, od razu skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Na dnie salaterki układamy porwane ma kawałki liście sałaty. Dorzucamy pozostałe przygotowane składniki. Tuńczyka osączamy z zalewy i dodajemy do miski. Kroimy cebulę i szczypiorek, dosypujemy do sałatki. Sałatka z tuńczykiem powinna być wyrazista w smaku. Dlatego przygotowujemy sos ziołowy – blendujemy bazylię, sól, pieprz z olejem, aż powstanie gładka masa. Mieszamy z sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz