Śniadanie? Obiad? Kolacja? Deser? Nie ważne, jaki posiłek chcesz przygotować, wciąż pojawia się ten sam dylemat: co podać tym razem? Garść kulinarnych pomysłów znajdziesz na moim blogu.
środa, 14 października 2015
Sałatka Gyros z makaronem farfalle
Czas przygotowania: 30 minut (+ 2 godziny marynowanie mięsa)
Stopień trudności: łatwy
Składniki do przygotowania sosu: - 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego/greckiego - 2 łyżki majonezu - 3 ząbki czosnku - koperek - sól, pieprz Wszystkie składniki sosu połączyć razem i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Składniki do przygotowania sałatki: - 200 gram makaronu farfalle - 2 piersi z kurczaka - 1 papryka żółta - 1 papryka zielona - 1 papryka czerwona - 1 por – tylko biała część - 1 opakowanie przyprawy gyros - olej do smażenia - sól i pieprz
Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia. Filet z piersi kurczaka dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawami i pozostawić w lodówce na około 2 godziny, aby mięso przeszło przyprawami. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić w kostkę. Pora umyć i drobno posiekać. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju, wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać razem z sosem. Dowolnie udekorować świeżym szczypiorkiem, pietruszką oraz koperkiem. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem czosnkowym lub chrupiącą bagietką, posmarowaną samodzielnie przygotowanym masłem czosnkowym. Masło czosnkowe przygotujemy w łatwy i szybki sposób łącząc miękkie masło solone ze świeżo przeciśniętym czosnkiem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Pieczywo pszenne jest doskonałą alternatywą dla greckiego placka pity. Jest pyszną alternatywą obiadu podczas upalnych dni.
Do jakich potraw można jeszcze dodać makaron farfalle?
https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/farfalle
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz