czwartek, 30 lipca 2015

Treściwie i szybko, czyli zupa gulaszowa

Codziennie rano zastanawiamy się co ugotować na obiad. Najlepiej, żeby było treściwie, szybko, tanio i bez wysiłku. Te kryteria spełnia zupa gulaszowa. Sycąca, rozgrzewająca, doskonale nadaje się na obiad w okresie jesiennym i zimowym. Możemy ją podać również jako gorące danie podczas letniej imprezy.



Nie wymaga wielu składników, a na dodatek wszystkie gotują się w jednym garnku i są dostępne przez cały rok. Polacy stworzyli wiele wersji zupy gulaszowej zastępując mięso wołowe drobiowym lub wieprzowym, dodając jarzyny itp. Najlepsza jest jednak zupa gulaszowa po węgiersku. Pasterze przyrządzali ją na świeżym powietrzu wkładając do kociołka mięso, paprykę i cebulę. Obowiązkowym składnikiem był smalec. Szybko stała się symbolem kuchni węgierskiej. Oryginalny przepis na zupę gulaszową znajdziemy w Internecie. Należy jednak zwrócić uwagę, by przepis zawierał wszystkie cztery podstawowe składniki. Najlepiej szukać przepisu na blogach prowadzonych przez pasjonatów kuchni węgierskiej oraz szefów kuchni, którzy tworzą cesarskie przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz