poniedziałek, 20 lipca 2015

Sałatka Gyros z makaronem


Czas przygotowania: 30 minut (+ 2 godziny marynowanie mięsa)
Stopień trudności: łatwy

Składniki na sałatkę:
- 3 piersi z kurczaka lub 1 pierś z indyka
- 1 mały słoik pieczarek marynowanych
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 5 sztuk jajek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 papryka czerwona
- ser żółty
- 1 woreczek makaronu w kształcie ryżu
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- olej
- majonez
- ketchup pikantny
- sól, pieprz



Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka/indyka dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia, wlać olej oraz obsypać przyprawą gyros. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny do lodówki aby mięso przeszło przyprawą. Usmażyć mięso, wystudzić. Ułożyć na dnie miski. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ułożyć na pieczarkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Białko oddzielić od żółtka i  pokroić w kostkę. Białko jajka położyć na mięso i polać majonezem. Na majonez wysypać odsączony groszek konserwowy. Następnie dodać tarty ser żółty. Następnie drobno pokrojoną paprykę i żółtka jajka. Ponownie polać majonezem. Na sam wierzch sałatki położyć wcześniej ugotowany i wystudzony makaron. Dowolnie udekorować sałatkę.

Sałatkę najlepiej serwować w przeźroczystym, szklanym naczyniu. Widać wtedy efekt, jaki daje ułożenie warstwowo składników. Danie może być samodzielną potrawą. Ze względu na makaron nie ma potrzeby serwowania sałatki z pieczywem. Sprawdzi się doskonale jako danie obiadowe w czasie letnich upałów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz