czwartek, 16 lipca 2015

Jeszcze raz o... sosie beszamelowym

Sos beszamelowy to podstawa wielu potraw. Idealnie komponuje się on z wszelkiego rodzaju zapiekankami. Stanowi też doskonały dodatek do ryb i warzyw. Sos beszamelowy nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Jego podstawowymi składnikami są masło, mleko, mąka pszenna, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.



Przepis na sos beszamelowy

Cesarskie porady kulinarne głoszą, aby do rondelka należy włożyć od 2 do 3 łyżek masła. Rozpuszczając je na małym ogniu dosypuje się 2 łyżki mąki. Masło należy połączyć z mąką energicznie je mieszając, aż powstanie jednolita masa. Do tej masy trzeba dolać następnie 2 szklanki mleka i mieszać na małym ogniu (najlepiej z wykorzystaniem trzepaczki) by nie powstały grudki. Po około 10 minutach, gdy osiągnie konsystencję podobną do gęstej śmietany, powstały sos można przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i doprowadzić do wrzenia. W trakcie gotowania sos zaczyna gęstnieć. Kiedy osiągnie wymaganą przez nas gęstość możemy wyłączyć gaz i odstawić garnek. Gotowy produkt przelewamy sosjerki i podajemy na stół. Taki gotowy produkt jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, ryb czy warzyw. Jego największym minusem jest fakt, że jest dość tłusty i może powodować niestrawności. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz