niedziela, 14 sierpnia 2016

Marynaty owocowe

Marynaty owocowe cechują się przede wszystkim charakterystycznym smakiem, który uzyskują poprzez dodanie do nich kwasu cytrynowego lub mleko. W przeszłości stosowany był tu także ocet, obecnie jednak wykorzystywany jest on coraz rzadziej – współczesne marynaty nie są bowiem tak kwaśne.



Przygotowywane w ten sposób marynaty, aby mogły być trwałe, utrwalone muszą zostać poprzez pasteryzację. Przygotowywać powinno się w opakowaniach do jedno- albo dwukrotnego podania. Kluczową rolę w owocowych marynatach odgrywają aromatyczne przyprawy takie, jak cynamon, goździki, ziele angielskie, gorczyca, liść laurowy, pieprz ziarnisty czy suche nasiona kopru.
Zamarynować możemy na przykład jabłka. Potrzebować będziemy tu pół litra wody, dwóch kilogramów jabłek, 50 dekagramów cukru oraz łyżeczki kwasu cytrynowego. Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie krążki lub ćwiartki. Zanurzamy na minutę do lekko zakwaszonej wrzącej wody i przekładamy do słoików. Dodajemy wybrane przyprawy i pasteryzujemy przez około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz