poniedziałek, 17 października 2016

Przepis na kotlety mielone z serem feta


Świetnym sposobem na urozmaicenie tradycyjnych kotletów mielonych jest dodanie do nich popularnego greckiego sera feta.




Składniki to 50 gramów mielonego mięsa, jedna bułka, 10 dekagramów cebuli, jedno jajko, jedna łyżka mielonego lnu, jedno opakowanie sera feta, bułka tarta, odrobina oleju i mleka, pieprz, bazylia, oregano, słodka przyprawa w proszku oraz przyprawa do mielonego mięsa.
Bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Cebulę kroimy w małą kosteczkę, a ser feta w słupki. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy bułkę, cebulę, surowe jajko, mielony len, pieprz, bazylię, oregano, słodką paprykę oraz przyprawę do mielonego mięsa. Każdą część mielonego mięsa rozkładamy na ręce, kładziemy ser feta, a następnie formujemy kotlet. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Kotlety dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką. Podane wyżej składniki wystarczają do zrobienia 10 kotletów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz