piątek, 13 maja 2016

Marynata – co to takiego?


Każdy kucharz wie, jak ogromną rolę w kuchni odgrywa marynata. W jaki sposób działa, co powinniśmy marynować i w czym?



Mówiąc najprościej, marynowanie jest wstępnym etapem obróbki potraw. W przypadku mięsa przyczynia się ona do jego zmiękczenia i przyspieszenia dojrzewania, sprawia również, że kruszeje ono i nabiera smaku. Możliwe staje się to dzięki zastosowaniu w marynacie składników o odczynie kwaśnym takich, jak ocet czy cytryna.
Marynowaniu poddawać możemy najróżniejsze produkty spożywcze, najczęściej jednak wykorzystywana jest ona w przypadku mięs, ryb oraz owoców morza. Równie dobrze zamarynować możemy jednak także warzywa czy owoce. Tego typu zwiększa ich atrakcyjność smakową, co jest w szczególności ważne dla wszystkich osób, które są na diecie.
Dzięki tego typu obróbce jedzenie staje się bardziej urozmaicone i smaczniejsze, przez co rzadziej mamy ochotę na niezdrowe dania czy przekąski. Wiele przypraw stanowiących bazę marynat, jak oregano, kurkuma czy rozmaryn wykazują właściwości prozdrowotne. Co więcej, dzięki zawartym tam antyutleniaczom przyczyniają się one do zmniejszenia ryzyka powstawania szkodliwych substancji w czasie obróbki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz