sobota, 19 listopada 2016

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Danie to doskonale sprawdzi się w szczególności w sezonie jesienno – zimowym, a to ze względu na swoją kaloryczność oraz dużą dawkę witaminy C.


Składniki jakich będziemy potrzebować to:

  • kilogram żeberek, 
  • kilogram kiszonej kapusty, 
  • trzy cebule, 
  • łyżeczka oleju, 
  • dwa liście laurowe,
  • trzy kulki ziela angielskiego, 
  • pięć ziaren czarnego pieprzu 
  • oraz odrobina soli, chilli i słodkiej papryki.
Przygotowanie:

  • Żeberka płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. 
  • Każdy z nich przyprawiamy, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki. 
  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
  •  Do garnka wkładamy kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. 
  • Gotujemy około pół godziny.
  • Żeberka wyciągamy z lodówki, smażymy na patelni, następnie ściągamy z niej i wrzucamy na nią pokrojoną wcześniej cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i lekko podsmażamy. 
  • W naczyniu układamy jedną warstwę kapusty kiszonej, następnie połowę żeberek i cebulę.
  •  Przykrywamy warstwą kapusty kiszonej, żeberek oraz cebuli i na całość nakładamy ostatnią warstwę kapusty. 
  • Posypujemy ziołem oraz grubo mielonym pieprzem i pieczemy przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.
 Podajemy z dodatkami, które lubimy. Smacznego!
                                                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz