sobota, 19 listopada 2016

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Danie to doskonale sprawdzi się w szczególności w sezonie jesienno – zimowym, a to ze względu na swoją kaloryczność oraz dużą dawkę witaminy C.


Składniki jakich będziemy potrzebować to: kilogram żeberek, kilogram kiszonej kapusty, trzy cebule, łyżeczka oleju, dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego, pięć ziaren czarnego pieprzu oraz odrobina soli, chilli i słodkiej papryki.
Żeberka płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich przyprawiamy, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Do garnka wkładamy kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy około pół godziny.
Żeberka wyciągamy z lodówki, smażymy na patelni, następnie ściągamy z niej i wrzucamy na nią pokrojoną wcześniej cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i lekko podsmażamy. W naczyniu układamy jedną warstwę kapusty kiszonej, następnie połowę żeberek i cebulę. Przykrywamy warstwą kapusty kiszonej, żeberek oraz cebuli i na całość nakładamy ostatnią warstwę kapusty. Posypujemy ziołem oraz grubo mielonym pieprzem i pieczemy przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Podajemy z dodatkami, które lubimy. Smacznego!
                                                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz