Danie to doskonale sprawdzi się w szczególności w sezonie jesienno – zimowym, a to ze względu na swoją kaloryczność oraz dużą dawkę witaminy C.
Składniki jakich będziemy potrzebować to:
- kilogram żeberek,
- kilogram kiszonej kapusty,
- trzy cebule,
- łyżeczka oleju,
- dwa liście laurowe,
- trzy kulki ziela angielskiego,
- pięć ziaren czarnego pieprzu
- oraz odrobina soli, chilli i słodkiej papryki.
Przygotowanie:
- Żeberka płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Każdy z nich przyprawiamy, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
- Do garnka wkładamy kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
- Gotujemy około pół godziny.
- Żeberka wyciągamy z lodówki, smażymy na patelni, następnie ściągamy z niej i wrzucamy na nią pokrojoną wcześniej cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i lekko podsmażamy.
- W naczyniu układamy jedną warstwę kapusty kiszonej, następnie połowę żeberek i cebulę.
- Przykrywamy warstwą kapusty kiszonej, żeberek oraz cebuli i na całość nakładamy ostatnią warstwę kapusty.
- Posypujemy ziołem oraz grubo mielonym pieprzem i pieczemy przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz